Wie wij zijn en wat ons drijft
Alle stafleden bij Scouting Dalfsen zijn vrijwilliger. Vrijwilliger zijn bij scouting betekent niet vrijblijvendheid. Elke week weer een leuk programma voor een groep kinderen bedenken, uitwerken en uitvoeren kost tijd en energie. En dan hebben we het nog niet eens over alle weekend- en zomerkampen, of groepsactiviteiten. Maar dat hebben de stafleden graag over voor hun hobby! Want het voorbereiden van een activiteit is al de helft van het plezier. Alle stafleden van Scouting Dalfsen hebben een of meerdere trainingen gevolgd voor het (bege)leiden van de speltak waar ze staflid van zijn. Bovendien wordt er jaarlijks door de groep een training georganiseerd over bijvoorbeeld reanimatie, EHBO of pesten. Tegenover deze belangeloze inspanning staat er als bedankje van het bestuur jaarlijks een gezellige barbecue klaar, en wordt er eens per jaar een leidingweekend georganiseerd.
De geschiedenis van de Scouting in Dalfsen heeft nog best bijzondere sporen en gaat bijna 100 jaar terug in de tijd. De D’Alflandgroep bestaat zo’n 20 jaar. Dat is voor een scoutinggroep eigenlijk heel jong. Er zijn groepen die al meer dan 80 jaar actief zijn. Toch kunnen we niet zeggen, dat Scouting in Dalfsen pas in 1991 opkwam. De sporen lopen terug tot voor de tweede wereldoorlog.
De D’Alflandgroep werd in 1991 opgericht in het kader van het “witte-vlekken-plan” van het (toen nog) Gewest Overijssel. In eerste instantie had de groep slechts drie speltakken: bevers, welpen en esta’s. In 1993 werd een speltak scouts toegevoegd, in 1997 een speltak explorers, in 1999 een stam, 2004 een jongerenstam (nu de Jan Houtmanstam) en in 2008 de PlusScouts. De stam was overigens al enkele jaren in een soort los-vast-verband actief.
De naam D’Alflandgroep is trouwens niet zomaar uit de lucht komen vallen. Voor de oorsprong van deze naam moeten we kijken naar de geschiedenis van de plaatsnaam Dalfsen. In de loop van de geschiedenis is de spelling van deze naam vaak veranderd. In 1343 bijvoorbeeld, wordt melding gemaakt van Dalvessem. Er gaat een lezing dat dit een verbastering is van “des alfen heim”. In normaal Nederlands: “woonplaats van de natuurgeesten”. D’Alflandgroep zou je dus kunnen vertalen in “Land van de elven groep”. Als je in de avond of vroege ochtend langs het Rechterense Veld komt, zie je de Witte Wieven nog over de velden zwerven. Je kunt je dan goed voorstellen, dat het Middeleeuwse bijgeloof hier inderdaad mee aan de haal ging.
De kleur van de das das die wij dragen is donkerblauw met langs de rand een groene bies. Beide kleuren komen ook voor in de huisstijl van de Gemeente Dalfsen. Blauw symboliseert de Overijsselse Vecht. De groene kleur slaat op de bosrijke omgeving.