Informatie voor leden

De antwoorden op de meest gestelde vragen over Scouting Dalfsen zijn hieronder beschreven.

Scouting algemeen

Alleen het begrip ‘opkomst’ al. Dat is echt zo’n Scouting-ding… Bij sportclubs heb je trainingen en wedstrijden. Bij muziekverenigingen heb je repetities en uitvoeringen. Bij Scouting heb je opkomsten. Simpelweg de momenten waarop de leden bij elkaar komen om met elkaar al die leuke Scouting-avonturen te beleven.

Scouting is een superleuke en actieve manier om vrije tijd te besteden. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontwikkeling zijn belangrijke thema’s binnen Scouting. Dit doen we het liefst buiten, waar we op ons best zijn.

Binnen scouting hebben we speltakken, dit zijn verschillende leeftijdsgroepen. We werken – zoals zo ongeveer elke club die met kinderen werkt – in leeftijdscategorieën. Zo kunnen we de activiteiten beter afstemmen op de leeftijd van de kinderen. Onze speltakken staan hier uitgelegd.

Als je oud genoeg bent mag je naar de volgende speltak. Binnen Scouting heet dit ‘overvliegen’. Dit doen we een keer per jaar en hier maken we altijd een leuke opkomst van. Als leiding kijken we niet alleen naar je leeftijd, maar ook of je al toe bent aan een nieuwe uitdaging. Natuurlijk zorgen we voor een soepele overgang, daarom wordt er meestal in vriendengroepjes overgevlogen. De kinderen die overvliegen, mogen voordat zij gaan overvliegen eerst al een paar keer kijken bij de volgende speltak.

Als je nieuw bent bij een speltak word je geïnstalleerd. Dit is een scoutingtraditie waarmee je onderdeel wordt van de speltak. Ouders, opa’s en oma’s en anderen zijn welkom om deze ceremonie mee te vieren. Meestal worden er meerdere kinderen tegelijkertijd geïnstalleerd. Van tevoren oefenen we het installeren met elkaar.

  • Bevers (5-7 jaar): zaterdagochtend van 10.15 tot 11.45 uur;
  • Welpen Mowgli (7-11 jaar): zaterdagochtend 10.00 tot 12.00 uur (heeft momenteel een wachtlijst. Aanmelden is mogelijk);
  • Welpen Shanti (7-11 jaar): zaterdagmiddag 15.30 tot 17.30 uur (heeft momenteel een wachtlijst. Aanmelden is mogelijk);
  • Scouts (11-15 jaar): zaterdagmiddag 13.00 tot 15.30 uur (uitloop mogelijk tot 16.00 uur);
  • Explorers (15-18 jaar): vrijdagavond 19.30 tot 22.00 uur;
  • Jan Houtmanstam (18-23 jaar): vrijdagavond 20.00 tot 22.00 uur;
  • PlusScouts (23+): geen wekelijkse opkomsten.

Zakinhoud zijn spullen die handig zijn om bij je te hebben bij scouting. De zakinhoud bij ons is een pen, papier en een zakmes*. Omdat we het handig vinden dat kinderen dit bij zich hebben is het vanaf de welpen ook verplicht dit mee te nemen.

*Zakmes is pas verplicht als kinderen hebben geleerd hier netjes mee om te gaan.

Ons clubgebouw, het Koekoeksnest, kun je vinden aan de Gerner Es 7B in Dalfsen. Je kan ons vinden in het bosje links naast de hockey. Zie contactpagina.

Als buitenstaander zie je misschien alleen de leiding en af en toe wat mensen daar omheen, maar achter de schermen gebeurt ook erg veel. Deze vrijwilligers zijn allemaal betrokken bij een scouting groep:

Als eerste de vrijwilligers die je vaak ziet: de leiding en de twee oudste speltakken, stam en plusscouts. De leiding verzorgt de opkomsten en de stam en plusscouts ondersteunen hierbij. Ook organiseren de stam en plusscouts de grotere opkomsten.

De groeps- en praktijkbegeleiding verzorgen trainingen voor de groep en zorgen voor de saamhorigheid tussen de speltakken. En bij problemen tussen mensen kunnen de vertrouwenspersonen een helpende hand bieden.

Daarnaast hebben we nog een aantal commissies die zich inzetten voor de club. De materiaalcommissie en terreinbeheer zorgen ervoor dat we elke opkomst weer veilig bezig kunnen bij scouting.

Al deze mensen worden ondersteund door het bestuur, zij zorgen ervoor dat onze groep goed loopt, financieel gezond blijft en dat we als scouting nog jarenlang mee gaan!

Ja dat kan. Uw kind kan 3 keer kosteloos mee komen kijken. Na de 2e keer wordt er gesproken over aanmelden. Wil je een keer komen kijken? Onder aan de speltak pagina kun je klikken ‘op een keer meedoen’.

Na dat je 3 keer bent komen kijken, is het tijd om je aan te melden. Dit kan je gewoon bij je eigen leiding aangeven. Je leiding regelt dan de rest.

Nou en of! Auto’s zijn ook gevaarlijk. Bij scouting geloven we dat je juist met risico’s moet leren omgaan in plaats van thuis de deur achter je dicht trekken en onder de dekens te gaan liggen. Vuur stoken, hakken met een bijl, boomhutten bouwen, nachttochten, met een zakmes snijden, we doen het allemaal. Van onze leiding leren kinderen, uiteraard afhankelijk van de leeftijd, hier voorzichtig mee om te gaan.

Voor de speltakken bevers, welpen, scouts en eventueel explorers (dit wordt aangegeven door de leiding als dit wel zo het geval is) is er tijdens de vakanties geen opkomst. Het laatste weekend van de vakantie wel, en daarna niet meer in de vakanties. Voor de stam zijn er wel opkomsten tijdens de vakanties.

Ja, op ieder moment en leeftijd kan je instromen. Wel moet er dan nog ruimte zijn voor nieuwe leden bij de speltak.

Mee gaan op kamp is niet verplicht, maar het is natuurlijk wel heel leuk om mee te gaan! Van een kleine overnachting tot een week op kamp naar het buitenland. Soms heel spannend, maar altijd wel heel leuk!

Kleding

Wij houden van outdoor, dus pas je kleding hierop aan. Denk bijvoorbeeld aan goede schoenen, en beslist geen regenlaarzen. Ook moet er rekening gehouden worden met het weer, we zijn immers graag buiten!

Een winkel waar je voor een goede prijs outdoorkleding kan halen is Douwe’s Dump in Ommen. Hier kun je ook goed terecht voor allerlei kampspullen.

Het uniform bestaat uit de blouse en das met hierop verschillende tekens. Hier leggen we je uit hoe dat werkt. De meeste zaken kun je bij de Scoutshop online bestellen. Je kan ook naar de Scoutshop in Zwolle gaan om te passen.

Ieder lid heeft tijdens de opkomsten een uniform aan. Per speltak heeft het uniform een andere kleur. Midden op de rechterborstzak komt het speltakteken.

Bevers: Blouse rood | Speltakteken
Welpen: Blouse groen | Speltakteken
Scouts: Blouse bruin | Speltakteken
Explorers: Blouse rood | Speltakteken

Midden op de linkerborstzak komt het installatieteken. Deze is voor elke speltak gelijk. Boven de rechterborstzak komt voor de Scouts en Explorers de Nederlandse vlag. Dit omdat je met Scouting naar het buitenland gaat. Bovenaan de rechtermouw plaats je het naambandje van de groep*.

Iedere groep in Nederland heeft een eigen das. De speltakken hebben allemaal dezelfde das. Voor Scouting Dalfsen is het de marineblauwe das met groene bies. De badge met het elfje* van de groep komt op de achterkant 1 centimeter uit de groene bies.

* Het naambandje van de groep (€1) en de badge met het elfje (€3) van de groep kun je bestellen bij de leiding.

Sommige mensen denken dat het uniform militaristisch is. Daar heeft het niets mee te maken. Het is destijds ingesteld vanuit de gedachte dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht rang of stand, religie of huidskleur. Het uniform neemt eventuele door kleding zichtbare verschillen weg.

Het uniform zoals we dat uit de tijd van de oprichting van Scouting kennen, is ontstaan uit de toenmalige gangbare tropenkleding. Wat erg praktisch was. Defensie in diverse landen zagen ook het nut hiervan in, en namen als basis voor het militaire uniform, het scoutinguniform als voorbeeld en dus niet andersom.

Naast de standaard badges, kunnen kinderen insignes verdienen of badges krijgen voor bepaalde activiteiten. Het idee hierachter is dat deze zaken tot een verbeelding spreken voor de kinderen.

Voor ouders

De contributie voor leden van de speltak Bevers en de speltak Welpen (Mowgli en Shanti) bedraagt € 30,- per kwartaal. Voor leden van de speltak Scouts, de speltak Explorers en de speltak Stam bedraagt de contributie € 37,50 per kwartaal. Voor leden van de speltak PlusScouts, kader en ondersteuningsteam bedraagt de contributie € 25,- per jaar. Indien uw zoon of dochter overvliegt van de speltak Welpen naar de Speltak Scouts wordt het contributiebedrag automatisch aangepast.

De contributie dient per kwartaal te worden voldaan via een incasso machtiging. Dat gaat automatisch. Hiervoor heeft u S€PA machtiging afgegeven aan Stichting Scouting Dalfsen. De incasso zal aan het begin van elk kalenderkwartaal worden afgeschreven (de eerste helft van de maanden januari, april, juli en oktober).

Mocht het rekeningnummer van de rekening waar wij het bedrag van afschrijven wijzigen, dan verzoeken wij u dit door te geven aan het Secretariaat. U ontvangt dan een nieuw S€PA Machtigingsformulier om te ondertekenen. U kunt ook gebruik maken van een overstapservice. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Met Scouting beleven we elke week weer leuke avonturen. Dit kan helaas niet altijd voor niks en daarom kun je ook wat kosten voor Scouting verwachten. Hieronder valt de contributie. Deze is kan verschillen tussen speltakken.

Maar daarnaast kun je ook aanvullende kosten verwachten. Per speltak hebben we een andere kleur blouse. Dus wanneer je kind overvliegt naar een andere speltak komen er ook kosten mee voor een nieuwe blouse en de insignes die daarbij horen.

Elk jaar gaan we ook op zomerkamp, de kosten voor het kamp zijn niet bij de contributie inbegrepen. Ook kan het voorkomen dat we voor een opkomst een kleine bijdrage per kind vragen.

Om op een leuke en verantwoorde manier opkomsten te draaien hebben we per speltak een maximaal aantal leden. Helaas kan het dus voorkomen dat er een wachtlijst is voor de speltak als deze vol is. Voor de actuele gegevens hierover kunt u contact opnemen met de desbetreffende speltakleiding:
Bevers: bevers@scoutingdalfsen.nl
Welpen Mowgli: mowgliwelpen@scoutingdalfsen.nl
Welpen Shanti: shantiwelpen@scoutingdalfsen.nl
Scouts: scouts@scoutingdalfsen.nl
Explorers: explorers@scoutingdalfsen.nl

Ben je verhuisd, heb je een nieuw telefoonnummer of mailadres?
 

Wijzigingen in je gegevens kun je niet langer via de leiding of
ledenadministratie doorgeven. Je bent zelf verantwoordelijk voor het
bijhouden van je contactgegevens.

Om je gegevens te wijzigen maak je gebruik van Scouts online (SOL).

Om het spel in Scouting Dalfsen mogelijk te maken, is een aantal administratieve handelingen nodig. Dit doen wij middels SOL. Dit gebruiken we bijvoorbeeld voor het registreren van de leden en hun contactgegevens voor o.a. contributie. Ook kun je je eigen gegevens, zoals je mailadres, hier actueel houden en je inschrijven voor landelijke- en regionale evenementen, zoals de PEX en de HIT.

Bij vragen rondom SOL kunt u altijd mailen naar: sol@scoutingdalfsen.nl

Bij onze scouting vereniging zijn 2 vertrouwenspersonen beschikbaar. De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor een gesprek en advies als het moeilijk of onwenselijk is om deze vragen direct met de betrokkene(n), leiding of te bespreken. Dit kan gaan om zaken rondom: pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten. Maar het kan ook over andere zaken gaan, die betrekking hebben op het deelnemen aan scouting. Bijvoorbeeld financiële problemen, waardoor een lid niet deel kan nemen aan een kamp.

Mocht u een klacht hebben, ga dan eerst in overleg met het leidingteam om te zoeken naar een oplossing. Lukt dit niet? Dan staat het bestuur voor jullie klaar: bestuur@scoutingdalfsen.nl

Als je echt een vraag hebt die niet tussen deze vragen staat, mail dan naar info@scoutingdalfsen.nl . Vanuit daar word je dan verder geholpen.

Wanneer je het lidmaatschap wilt beëindigen bij Scouting Dalfsen, dan vinden we dat erg jammer. Maar naast Scouting wachten er vast en zeker ook nieuwe avonturen en uitdagingen op je.

De afgegeven incasso machtiging houdt op te bestaan vanaf het eerste kwartaal na uitschrijving, mits u de afmelding minstens 10 kalenderdagen voorafgaand aan het volgende kwartaal heeft doorgegeven aan het Secretariaat van Scouting Dalfsen.

Vrijwilligers

Om volwaardig leiding te worden dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Eerder kun je soms al met de bevers of welpen meedraaien als hulpleiding waarbij je nog geen echte verantwoordelijkheid hebt richting de kinderen.  Wanneer je jonger bent, maar welk graag leiding wilt worden kan dat ook. Neem hiervoor contact met ons op en dan gaan we samen kijken wat er mogelijk is. Alle leiding moet een recente verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben.

Ja, iedereen die 18+ is en met jeugdleden werkt heeft een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Nee! Alle stafleden bij Scouting Dalfsen zijn vrijwilliger. Vrijwilliger zijn bij scouting betekent niet vrijblijvendheid. Elke week weer een leuk programma voor een groep kinderen bedenken, uitwerken en uitvoeren kost tijd en energie. En dan hebben we het nog niet eens over alle weekend- en zomerkampen, of groepsactiviteiten. Maar dat hebben de stafleden graag over voor hun hobby! Want het voorbereiden van een activiteit is al de helft van het plezier. Alle stafleden van Scouting Dalfsen hebben een of meerdere trainingen gevolgd voor het (bege)leiden van de speltak waar ze staflid van zijn. Bovendien wordt er jaarlijks door de groep een training georganiseerd over bijvoorbeeld reanimatie, EHBO of pesten. Tegenover deze belangeloze inspanning staat er als bedankje van het bestuur jaarlijks een gezellige barbecue klaar, en wordt er eens per jaar een leidingweekend georganiseerd.

Scouting Dalfsen is voorstander van grotere leidingteams, waardoor er leiding zonder problemen kan rouleren en afwezig kan zijn vanwege andere verplichtingen, zolang er maar elke week voldoende leiding aanwezig is. Bijvoorbeeld om de week meedraaien als leiding kan dus ook gewoon. Daarnaast is er ook inval-leiding, veelal oud-leiding, die enkele keren per jaar bijspringen als het nodig is.

Ja graag zelfs! Wij zijn regelmatig op zoek naar mensen die ons kunnen ondersteunen. Dit is heel divers. Van een keertje rijden naar een activiteit tot aan het onderhoud van het gebouw. Wil jij graag helpen al is het maar een paar uurtjes per maand? Wij horen graag van jou! bestuur@scoutingdalfsen.nl