Aan de slag met de pizzaoven!

Je gaat aan de slag met onze prachtige pizzaoven! Het bakken van pizza of brood in deze oven is niet standaard, zoals thuis in de keuken. Het vraagt vooral geduld en oplettendheid. Lees daarom zorgvuldig deze pagina, alvorens je aan de slag gaat!

Op deze pagina leggen we je de belangrijkste weetjes uit. Daarna leer je hoe je stap voor stap de oven warm stookt en waar je rekening mee moet houden. Uiteraard hebben we ook een aantal recepten voor je. Veel kookplezier en alvast eet smakelijk!

Goed om vooraf te weten:

Een houtgestookte pizzaoven is gemaakt van vuurvaste stenen. Het duurt tenminste 2,5 uur voordat de gewenste temperatuur bereikt is. Een pizzaoven stook je namelijk langzaam op en niet met een grote vracht hout in één keer. Ga je te snel, dan is er kans dat de oven scheurt. Je gebruikt altijd droog en schoon hardhout. Liefst eik/beuk. Het vuur brandt op de ovenvloer, waar je later op kookt. Hout met verfresten, lak of spaanplaat met plastic en lijm verknallen de oven én je gerecht! Gebruik voor het aanmaken alleen lucifers of geperste aanmaakblokjes. Vloeistoffen als Aspen, terpentine en blokjes met parafine zorgen voor veel stank en een vieze smaak aan je pizza. Go natural!
Stap 1:

Controleer of de oven schoon is van binnen. Maak zonodig met een zachte borstel de vloer, de ingang en de koepel van de oven schoon. Check ook of de hendel van de schoorsteenklep open staat.

Stap 2:

Bouw een piramide van kleine stukjes hout vóór in de oven op zo’n manier dat er nog steeds ruimte is voor de lucht door te laten stromen en steek dat aan. Nogmaals, géén aanmaakvloeistoffen of parafineblokjes! Leg desgewenst nog een paar kleine stukjes hout erop.

Laat de deur altijd open!
start met klein vuur, vóór in de oven
Stap 3:

Wanneer het vuur groter wordt leg je 2 grotere stukken/blokken hout op het vuur. Wacht even voordat het goed begint te branden. Daarna duwt je het vuurtje met een schuif naar de achterkant van de oven. Leg er nog wat (klein) hout bij als het nodig is. Op dit moment zouden de vlammen aan het plafond van de oven moeten ‘likken’.

schuif het vuur naar de achterkant van de oven
Stap 4:

Als je bovenstaande goed doet wordt het bovenste deel van de koepel helemaal zwart. Houd het vuur gaande door er regelmatig wat blokken hout op te leggen. Na verloop van tijd ontstaan boven het vuur de eerste witte vlekken op de koepel. Nu wordt je geduld getest. De hele koepel moet namelijk wit worden. Je kunt rustig iets anders gaan doen, maar check wel regelmatig of er nog hout op moet. 

Nogmaals, laat de deur open!

Recepten voor pizza:

Pizza uit een houtgestookte oven is heerlijk. Maar maak niet de fout om zomaar alle soorten deeg er in te willen bakken. Een kant-en-klare rol van de supermarkt kan, maar duurt langer en is half niet zo lekker. Wil jij echt lekker eten om 18:00u, begin dan om 13:00/13:30u met je deeg. Neem je tijd! (piano, piano zegt de Italiaan…)

Langzaam deeg. 4-5u rijzen. De lekkerste variant:
  • 500 gr Semolina bloem, type ‘00’
  • 3 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie
Snel deeg. 1u rijzen, maar minder lekker: 
  • 500 gr Semolina bloem, type ‘00’
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 275-300 ml water, lauwwarm
  • 2 el olijfolie
Deeg maken (voor beide varianten gelijk):

Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg tenminste 8-10 minuten door. Laat het deeg nu 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van. Elk bolletje wordt 1 pizzabodem. 

Laat het deeg afgedekt en op kamertemperatuur rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruikt, laat je het deeg 1 uur (bij gebruik van 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij gebruik van 3 gram gedroogde gist) rijzen.

Pizza klaarmaken en bakken:

Hoe je een pizza klaarmaakt, is voor iedereen verschillend. De basis is natuurlijk de saus. Die kun je zelf maken of al los kopen. Wat je er verder op doet is aan jou. 

Voordat je de pizza garneert maak je met de staalborstel de bodem van de oven schoon, op de plek waar je pizza komt te liggen. Het beste is om de pizza ‘op te maken’ op de pizzaschep. Zorg voor voldoende bloem onder de bodem/op de schep. Als je klaar bent om te bakken, schuif je de pizza naar het midden van de oven (kleine pizza’s kunnen met z’n tweeën). Als je het opwarmen goed gedaan  hebt, is je pizza in 2 tot 3 minuten klaar. Houd daarbij vooral de rand in de gaten. Die mag iets donker, maar niet pikzwart zijn. Loop er niet bij weg, maar blijf op hem letten! Het beste is om de pizza op de helft van de tijd even een halve slag te draaien. Zo wordt hij gelijkmatig warm en gaar.

Wat te doen bij brand?

Het kan voorkomen tijdens het bakken dat je product in de brand vliegt. Probeer altijd met de pizzaschep de pizza, brood o.i.d. eruit te scheppen en op een veilige plek te leggen. De oven zelf kan veel hitte wel hebben. 
Ga NOOIT blussen met water. De oven koelt dan snel af en kan ernstig beschadigen en zelfs breken. Doe ook het liefst nooit de ovendeur dicht als je product in de oven in brand staat. Het kan van buiten lijken of het vuur uit is, maar zodra je de deur opent en er zuurstof bijkomt kan het zo weer stevig ontbranden en naar buiten slaan! Whoef….daar gaan je mooie wimpers!

Mocht er brand zijn ontstaan aan het afdakje, probeer dit dan voorzichtig te blussen met water. Probeer de oven daarbij zoveel mogelijk te ontzien.

 

EET SMAKELIJK!