Je gaat aan de slag met onze prachtige pizzaoven! Het bakken van pizza of brood in deze oven is niet standaard, zoals thuis in de keuken. Het vraagt vooral geduld en oplettendheid. Lees daarom zorgvuldig deze pagina, alvorens je aan de slag gaat!
Op deze pagina leggen we je de belangrijkste weetjes uit. Daarna leer je hoe je stap voor stap de oven warm stookt en waar je rekening mee moet houden. Uiteraard hebben we ook een aantal recepten voor je. Veel kookplezier en alvast eet smakelijk!
Controleer of de oven schoon is van binnen. Maak zonodig met een zachte borstel de vloer, de ingang en de koepel van de oven schoon. Check ook of de hendel van de schoorsteenklep open staat.
Bouw een piramide van kleine stukjes hout vóór in de oven op zo’n manier dat er nog steeds ruimte is voor de lucht door te laten stromen en steek dat aan. Nogmaals, géén aanmaakvloeistoffen of parafineblokjes! Leg desgewenst nog een paar kleine stukjes hout erop.
Wanneer het vuur groter wordt leg je 2 grotere stukken/blokken hout op het vuur. Wacht even voordat het goed begint te branden. Daarna duwt je het vuurtje met een schuif naar de achterkant van de oven. Leg er nog wat (klein) hout bij als het nodig is. Op dit moment zouden de vlammen aan het plafond van de oven moeten ‘likken’.
Als je bovenstaande goed doet wordt het bovenste deel van de koepel helemaal zwart. Houd het vuur gaande door er regelmatig wat blokken hout op te leggen. Na verloop van tijd ontstaan boven het vuur de eerste witte vlekken op de koepel. Nu wordt je geduld getest. De hele koepel moet namelijk wit worden. Je kunt rustig iets anders gaan doen, maar check wel regelmatig of er nog hout op moet.
Pizza uit een houtgestookte oven is heerlijk. Maar maak niet de fout om zomaar alle soorten deeg er in te willen bakken. Een kant-en-klare rol van de supermarkt kan, maar duurt langer en is half niet zo lekker. Wil jij echt lekker eten om 18:00u, begin dan om 13:00/13:30u met je deeg. Neem je tijd! (piano, piano zegt de Italiaan…)
Doe alle ingrediënten in een kom en meng dit met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg tenminste 8-10 minuten door. Laat het deeg nu 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van. Elk bolletje wordt 1 pizzabodem.
Laat het deeg afgedekt en op kamertemperatuur rijzen. Afhankelijk van de hoeveelheid gist die je hebt gebruikt, laat je het deeg 1 uur (bij gebruik van 7 gram gedroogde gist) of 4-5 uur (bij gebruik van 3 gram gedroogde gist) rijzen.
Hoe je een pizza klaarmaakt, is voor iedereen verschillend. De basis is natuurlijk de saus. Die kun je zelf maken of al los kopen. Wat je er verder op doet is aan jou.
Voordat je de pizza garneert maak je met de staalborstel de bodem van de oven schoon, op de plek waar je pizza komt te liggen. Het beste is om de pizza ‘op te maken’ op de pizzaschep. Zorg voor voldoende bloem onder de bodem/op de schep. Als je klaar bent om te bakken, schuif je de pizza naar het midden van de oven (kleine pizza’s kunnen met z’n tweeën). Als je het opwarmen goed gedaan hebt, is je pizza in 2 tot 3 minuten klaar. Houd daarbij vooral de rand in de gaten. Die mag iets donker, maar niet pikzwart zijn. Loop er niet bij weg, maar blijf op hem letten! Het beste is om de pizza op de helft van de tijd even een halve slag te draaien. Zo wordt hij gelijkmatig warm en gaar.
Het kan voorkomen tijdens het bakken dat je product in de brand vliegt. Probeer altijd met de pizzaschep de pizza, brood o.i.d. eruit te scheppen en op een veilige plek te leggen. De oven zelf kan veel hitte wel hebben.
Ga NOOIT blussen met water. De oven koelt dan snel af en kan ernstig beschadigen en zelfs breken. Doe ook het liefst nooit de ovendeur dicht als je product in de oven in brand staat. Het kan van buiten lijken of het vuur uit is, maar zodra je de deur opent en er zuurstof bijkomt kan het zo weer stevig ontbranden en naar buiten slaan! Whoef….daar gaan je mooie wimpers!
Mocht er brand zijn ontstaan aan het afdakje, probeer dit dan voorzichtig te blussen met water. Probeer de oven daarbij zoveel mogelijk te ontzien.